Nissan

7, Place du Marché

34440 Nissan Lez Enserune

France

Lidt om udflugtsmål m.v. :
Nissan Lez Enserune (et mere latinsk end fransk klingende navn) består både af en gammel bydel (bykernen hvor mit hus ligger) og en moderne bydel. Den centrale bydel på og omkring torvet er nænsomt istandsat. I den gamle bydel findes smalle krogede gader, gamle romantiske huse, klokketårn m.v. På højdedraget mod syd ses de to restaurerede vindmøller fra romertiden, der er byens vartegn.

Lige uden for byen ved hovedvejen N9 ligger byens Cooperativ, hvortil egnens vinbønder leverer deres druer til vinfremstilling. Her kan købes vin der smager ”så englene synger” og ”belle-vine” direkte fra 5 liters beholdere fra 1,05 euro/liter (pant for dunken, hvis den ikke medbringes, se under køkkenbordet).. I landskabet omkring Nissan kan også købes vin på mange domicilier / châteaux, og mange steder kan man få en rundvisning og demonstration af pressemaskiner m.v.

Nissan ligger 15 km fra Middelhavet. Der er særdeles fin badestrand, der strækker sig 40 km helt til Sête. I Valdras Plage er der både kassino, dansesteder, dejlige spisesteder og forlystelser for børn og ved havnen finder I områdets bedste fiskehandel.

Ca. 45 km fra Nissan ligger den mægtige middelalderfæstning Carcasonne med sine 50 tårne.

Oppidum

I nærområdet, ca. 4 km fra Nissan, ligger resterne af den berømte romerske fæstning, Oppidum, som man i romertiden kunne sejle til, og hvor Julius Cæsar opholdt sig i to vintre. Fra fæstningen kan man se ud over landskabet, de stjerneformede marker med afvandingskanaler, hvor der før var hav.

Narbonne, 16 km fra Nissan, er en flot by med mange seværdigheder. Omkring centrum er der mange gode og billige restauranter, og der er gode parkeringsmuligheder. Narbonne er desuden berømt for hallerne fra 1800 tallet, (fra kl. 7 morgen sælges fisk, og udvalget af specielle fisk er stort) og for sin kirke.
Nu kører hjemmesiden meget langsomt, men kunne du tilføje det passende sted, at ”Der er mega-stort marked på begge sider af Canal Midi i Narbonne hver søndag formiddag, hvor også de små fødevarebutikker i Hallerne (Les Halles) ved siden af markedspladsen holder åbent. Virkelig et besøg værd.

Fournes

Ca. 40 km nord for Nissan, lokaliteten Fournes, forbi byen Minerve, er der et interessant naturfænomen, - tyngdekraften virker helt forstyrret! Vand og biler i frigear løber op ad bakke. Fænomenet forklares af de lokale som et særligt magnetfelt nær jordens overflade? Stedet er lidt svær at finde, - se kort i huset.

Ikke langt fra Minerve findes i øvrigt St. Jean, hjemstedet for den rigtige Muskatvin.

Barcelona
Der er ca. 250 km til den skønne by Barcelona. I sommerferien har vi ofte taget telt med og har overnattet på campingpladen Alfar ved byen Calella nord for Barcelona. Byen er kendt af mange unge danskere, men campingpladsen er ret uberørt af danskere. Herfra er flot udsigt over byen, der er dejlig badestrand, og herfra kan man tage toget ind til Barcelona Centrum. Turen fra Nissan til/fra Barcelona kan gøres hurtigt ad motorvejen. Ønsker man en heldags naturoplevelse gennem Pyrenæerne går landevejen ad hårnålesving til svimlende højder over havet og til palmelunde og badesteder mellem bjergpartierne.

Andorra
I den lille stat Andorra i Pyrenæerne kan der købes meget billig spiritus m.v. Der er ingen skat eller afgifter på varer i Andorra, så det tiltrækker mange. Det er en naturskøn tur til Andorra gennem Pyrenæerne, men det er 6 timers drøj bjergkørsel hver vej. Om sommeren er Andorra svært fremkommelig for biler og mennesker. Eneste udflugtsmål i Andorra er efter vores mening forretningerne.

Gæstebogen
I gæstebogen i huset kan I læse om de mange andre udflugstmål og skønne oplevelser beskrevet af mine tidligere gæster i Nissan. Takket være mine tidligere gæster er bogen faktisk blevet et ganske godt opslagsværk for både anbefalelsesværdige ture, og ture der ikke har været den store oplevelse. Desuden findes turistbureau i byen. Tips om gode udflugtsmål og oplevelser i området, som I har fundet under jeres ophold, især ”nyopdagelser”, modtages med tak. Skriv et par linjer i gæstebogen om stedet, oplevelsen og eventuelt hvordan man finder derhen.

Lidt om vejret i Nissan:
Temperaturforskellen mellem Danmark og Sydfrankrig i gennemsnit i årets måneder, se side 10.

I sommermånederne er der overvejende solskin med en enkelt regnvejrsdag nu og da, men solen vender normalt hurtigt tilbage. Der er normalt en behagelig temperatur omkring de 25-35 grader. Er der varme dage er huset dejlig svalt på grund af de tykke vægge, forudsat at I holder vinduerne lukket. De fleste sommeraften egner sig til at sidde på tagterrassen og nyde tilværelsen på bedste måde.

Om sommeren blæser der ofte en svag-frisk vind, Mistralen, fra midt på formiddagen til midt på eftermiddagen. Enkelte dage kan denne vin dog være kraftigere.

Sensommeren, september og oktober, er som regel præget af godt vejr med høj sol og 20-25 grader. Da høstes druerne og den første vin kan smages. I oktober bruger familien selv huset i 14 dage.

November er efterårsmåneden. December og januar er vintermåneder.

Februar - april er forårsmåneder, men vejret kan være ustabilt. Der kan være dage og uger med 20-25 grader og høj sol der pludselig skifter til en periode med overskyet/regnfuldt vejr og 10-15 grader. Huset kan lejes i denne periode, men det kan være en blandet fornøjelse, hvis man får ustabilt vejr i et hus, der har været tilskoddet for vinteren og endnu ikke er ordentligt opvarmet af sommervinden. Det er foreløbig kun muligt at opvarme stuen og det store badeværelse.